Proiectare

proiectare

Proiectarea unei case din lemn este un act de responsabilitate atat din punct de vedere al sigurantei, cat si din punct de vedere financiar. Proiectarea unei case din lemn trebuie sa fie o balanta in echilibru care sa asigure maximum de rezistenta, stabilitate, functionalitate, utilitate si confort in conditiile optimizarii consumului de resurse.

Stiati ca decizia de a construi nu este primul pas in construirea unei case?

Succesul in realizarea acesteia depinde intotdeauna de primii pasi:

  • Cat de potrivit este terenul pentru constructie?
  • Cat de corect au fost estimate costurile?
  • Cat de bine au fost estimate castigurile?

Arhitectul este persoana responsabila de proiectarea, design-ul și controlul calității unei clădiri. Cuvântul „arhitect” provine din latinescul „architectus”, care deriva din grecescul arkhitekton  (arkhi= șef + tekton = constructor). In sens larg, arhitectul este persoana care traduce nevoile omului în realitate, prin construcție.

Arhitectul este omul de legatura dintre beneficiar, constructor, ofertantii de tehnologii si materiale, si diversele specializari care sunt implicate in realizarea unei construcții.

Arhitectul este cel care ne ajuta sa rationalizam spatiul locuibil, prin raportarea la actualul spatiu de locuit si eliminarea spatiilor inutile, ajutandu-ne sa gasim raspunsul la urmatoarele intrebari esentiale:

  • Cate incaperi ne-ar trebui in plus?
  • Care incaperi ar trebui sa fie mai mari decat sunt cele pe care le folosim?
  • Ce legaturi functionale ar trebui create in locuinta actuala pentru a avea un confort mai mare?
  • Ce ne deranjeaza la locuinta actuala?
  • Cum va evolua familia in decurs de 10-20 de ani?

Astfel, arhitectului ii revin urmatoarele sarcini esentiale:

  1. Stabilirea functiunilor care trebuie realizate.
  2. Ierarhizarea spatiilor: tratarea mai generoasa a anumitor zone functionale cum ar fi camera de zi, locul de luat masa si reducerea celor cele care adapostesc activitati individuale.
  3. Eliminarea circulatiilor inutile: holuri, coridoare care pot fi inglobate in spatii avand o functiune utila.
  4. Reducerea sau eliminarea balcoanelor, in conditiile in care in curtea casei se poate amenaja o terasa la nivelul solului inconjurata de vegetatie, in aer liber, acoperita sau nu, dupa gustul fiecaruia.
  5. Limpezimea structurala: orice “fantezie” structurala creste costurile structurii. Astfel, cele mai performante structuri sunt cele care permit o scurgere fireasca a eforturilor in plan vertical si disiparea lor in sol. Peretii de rezistenta sa fie unul peste celalalt, numarul de console sa fie cat mai mic posibil, geometria axelor sa fie rectangulara, etc.
  6. Ierarhizarea finisajelor: finisajele trebuie sa reflecte calitatea si importanta fiecarui spatiu in parte. Astfel, spatiile reprezentative pot fi finisate cu materiale scumpe, in timp ce spatiile anexe pot fi tratate auster.
  7. Corelarea elementelor de confort

Anumite elemente de constructie sunt si vor ramane totusi scumpe, ca de exemplu suprafetele vitrate. Desi dorinta noastra de lumina ne determina sa cerem ferestre mari, o casa facuta numai din tamplarie este nu numai extrem de scumpa, dar si inconfortabila. In aceasta situatie este nevoie de ierarhizarea spatiilor vitrate: generoase la zonele de zi, cu orientari care sa lumineze spatiul si pastrarea unui regim zgarcit a spatiilor in care nu este nevoie de aceeasi suprafata vitrata.

Case din lemn si sarpante industrializate! 90% in atelier – 10% in santier!